Botswanai kutatási program – Kezdetek

A Fauna és Flóra Természetvédelmi Alapítvány és a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara együttműködési megállapodás célja az egyetemen folyó vadgazdálkodási felsőoktatás támogatására. Az Alapítvány első lépésként diplomamunkák és szakdolgozatok készítését támogatja pályázatos formában. Ez a támogatás nemcsak a diplomamunkák és szakdolgozatok elkészítéséhez szükséges eszközök, programok, adatbázisok beszerzését foglalja magában, hanem kutatási területeket is biztosít azok megvalósításához. E tanév elején ráadásul egy igazán különleges kezdeményezés érkezett az Alapítvány részéről, melynek keretében egy külföldi – Botswanába szóló – tanulmányút lehetősége került pályázati kiírásra. Ennek keretében az alapító jóvoltából több hallgató, illetve kísérő oktató pályázhatott és kapott teljeskörű támogatást a részvételre.

Fotó: Gaál Dorottya

A tanulmányút botswanai partnere a Walk Botswana Safari évek óta szervez nyolchetes vadgazdálkodási és természetvédelmi célú gyakorlati tanulmányutakat USA-beli felsőoktatási hallgatóknak. Többéves együttműködésük van többek között a Stanford Egyetemmel is.  A Fauna és Flóra Alapítvány alapítója, Csányi Erika, aki közgazdasági végzettsége után A Soproni Egyetemen idén fejezte be tanulmányait és szerezte meg Vadgazdálkodási igazgatási szakirányító diplomáját, mint elkötelezett vadász, természetvédő, fontosnak tartotta, hogy a Soproni Egyetem vadgazda mérnök hallgatói számára is elérhetővé váljon egy ilyen tanulmányút és ennek érdekében jelentős összeget biztosított az Alapítványnak a tanulmányút megszervezésére. A pályázat feltételül szabta a jó tanulmányi eredményt és legalább két lezárt félévet az Erdőmérnöki Kar Vadgazda mérnöki Bsc szakán. A tanulmányút céljainak megismerését és megértését segítendő az Alapítvány meghívta és a Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézettel közösen vendégül látta a Walk Botswana Safari alapítóit, Robyn és Gareth Flemixet, akik egy előadás keretében ismertették programjukat. Robyn vadbiológus, természettudományokból és természetvédelemből is szerzett diplomát. Jelenleg Maunban, Botswana-ban él, az Okavango-delta kapujában, napjaink egyik legutolsó igazi vadonjában. Robyn az elmúlt évek során olyan lehetőségeket és forrásokat keresett, amelyek lehetővé teszik az élő természettudomány iránt érdeklődő hallgatók számára, hogy tapasztalatot szerezhessenek az aktív természet – és vadvédelemben.

Fotó: Gaál Dorottya

A hallgatók a programok során gyakorlatias ismereteket sajátítanak el, amelyeket fölhasználva és saját tapasztalataikkal kiegészítve közreműködhetnek a természetközeli élőhelyek védelmében. Robyn jelenleg a Walk Botswana Safaris igazgatója. Férjével, Gareth Flemix-szel közösen tulajdonolnak, illetve vezetik másik cégüket a „kommunikáció a természetvédelemért” Communications for Conservation-t. Gareth nemcsak hivatásos vadász, fotószafarikat, lovas szafarikat és természetvédelmi szafarikat szervez, hanem elhivatott természetvédő, amit nemcsak gyakorol, hanem oktat is.

A program iránt érdeklődőknek angol nyelvű pályázatot kellett beadniuk, illetve egy szóbeli, motivációs beszélgetésen is át kellett esniük.

Az Alapítványhoz határidőre hat érvényes hallgatói pályázat érkezett, melyet a felkért szakmai bizottság elbírált és a szóbeli elbeszélgetést (március 6.) követően kialakult a résztvevők köre. Egyetemünk négy vadgazda mérnök hallgatója: Békési Evelin, Janovics Artúr, Kaszás Marcell és Naszvadi Győző nyert támogatást a részvételre. Az Alapítvány nagylelkű támogatásának köszönhetően a kis csapatot elkísérhette két oktató is a Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézetből: Dr. Jánoska Ferenc és Dr. Sándor Gyula.

A Fauna és Flóra Alapítvány a részvételi lehetőséget meghirdette a „Csányi Alapítvány a Gyermekekért” tagjai körében is, innen hasonló pályázati eljárást követően, két fő nyerte el a részvételi lehetőséget. Gaál Dorottya a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatója, illetve György-Dávid Valentin, aki már végzett a Corvinus Egyetem Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakán.

Az Alapítvány támogatása a sikeresen pályázó hallgatóknak és oktatóiknak teljeskörű volt, ami azt jelenti, hogy a résztvevők minden költségét fedezte, a kötelező és ajánlott oltásoktól kezdve, a repülőjegyeken és szállásokon át a kutatótábor részvételi költségéig.

A tanulmányút időtartama három hét volt. Ezalatt a résztvevők Botswanában három különböző státuszú védett területen (Khwai Community Conservation Area, Moremi Game Reserve és Nxai Pan National Park), mindegyikben közel azonos időt töltve, elméleti és gyakorlati oktatásban vettek részt, melynek témája Afrika állat – és növényvilága, illetve a természetvédelem, az ember és a természet konfliktusa volt.  Az utolsó héten egy karitatív tevékenységekkel teli hetet töltöttek Maun városában.

A hallgatók az oltások teljesítését és több személyes egyeztetést követően június 24-én vágtak neki a nagy útnak és 25-én 13 órakor érkeztek meg Maunba, Botswana 50 ezres lakosú városába. Itt már kis csapat várta az érkezőket és minden készen állt az utazásra a „bush”-ba.

Fotó: Gaál Dorottya

Mindhárom terepi védett területen felépített táborunk tökéletes komforttal fölszerelt, nomád tábor volt. Egy és kétszemélyes sátrakban laktunk, WC-vel (nem angol) és tusolási lehetőséggel (igaz napi egyszerivel, de az mindig nagyon jól esett). Nagyon kedves és szorgalmas segítségeink voltak, akik főztek ránk és igyekeztek komfortérzetünket tovább javítani (kézmosóvízzel, kávéval és teával) és kicsit rontani a hajnali ébresztésekkel.

A program szorosan az előre egyeztetett és átbeszélt tananyaghoz igazodott, minden napra volt téma, amiből készülni kellett a kapott tankönyv alapján. A tanulmányút során a következő témákat dolgoztuk fel:

Camera trapping and research methodologies, Spoor Transect, Community based Conservation, Animal Behaviour, Bird Surveys, Herbivore Surveys, Identify and determine ungulate demographics, Predator Ecology and Research Techniques, Human-Wildlife Conflict, stb.

Terjedelmi korlátok miatt itt nem írhatjuk le minden kalandunkat, élményünket és a rengeteg tanult és tapasztalt ismeretet. Reméljük azért, hogy a soron következő cikkekből sikerül némi ízelítőt nyújthatunk életünk egyik meghatározó élményéből.

Csányi Erika, Dr. Jánoska Ferenc és Dr. Sándor Gyula

Borítókép: Gaál Dorottya

Kapcsolódó bejegyzések

LOG IN

Don’t have an account? Sign-up here