Élőben Erdőfűről – természetvédelmi táborunk első napjai

Hétfőn kezdetét vette a Kölked-Erdőfűn megrendezésre kerülő természetvédelmi nyári táborunk. A Csányi Alapítvánnyal közös szervezésben megvalósuló, szombatig tartó  táborban 15 gyermek gazdagíthatja tudását a minket körülvevő világ természeti értékeiről. Programjaink során a természet sokszínűségében merülünk el táborozóinkkal, célunk, hogy a természet minél több oldalát fedezzük fel a gyerekekkel.

A tábor első napján megismerkedtünk egymással és a tábornak otthont adó Erdőfi Major Vendégházzal és csodás környezetével. Játszottunk, beszélgettünk az életközösségekről és közösen kihelyeztünk két vadkamerát is, hogy általuk lencsevégre kaphassuk az erdei éjszakai élet néhány mozzanatát.

Másnap együtt ébredtünk a nappal,  hiszen már reggel 7 órakor vártak bennünket a Dávodi Madárgyűrűző Állomáson. A délelőtt folyamán a Gébics Természetvédelmi Egyesület által szervezett madárgyűrűzésen és terepi madarászáson vettünk részt, ahol rengeteg érdekességet ismerhettünk meg a hazánkban fellelhető számos madárfajról. Többek között megtanultuk felismerni a különböző nádiposzátaféléket, hogy hol költenek a partifecskék és gyurgyalagok, valamint, hogy a jégmadár pompás-színes tollruhája miben segíti a madarakat. A madarak gyűrűzés utáni elengedése minden gyermek számára különleges élmény volt. A délutáni foglalkozáson részletesen foglalkoztunk a folyókkal, valamint a különböző fafajokkal és társulásokkal, este pedig egy kvízben mutathatták meg a gyerekek, mi mindent tanultak a nap folyamán.

Szerdán egy korai nyújtózkodást és reggelit követően vízre szálltunk, hogy kenuból csodálhassuk meg a Duna közeli holtágát, a Külső-Bédát. A Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársának vezetésével sok újdonságot ismerhettünk meg a területen fellelhető növény- és állatvilágról, a közel kétórás evezés alatt pedig igazi csapattá kovácsolódtunk. Délután a halászatról, a különböző halfajok jellegzetességeiről, valamint a klasszikus parasztgazdálkodásról bővíthették ismereteiket a gyerekek, este pedig egy jó hangulatú Legyen Ön is (Cukorka)Milliomos játékban tehettek tanúbizonyságot arról, mennyire figyeltek a napközbeni programokon.

A hét második felében még sok élmény vár táborozóinkra; foglalkozunk a beporzó rovarokkal, a vadvirágokkal, megismerkedünk a hazai vadfajokkal és megtanulunk figyelmesen járni a természetben, hogy észrevegyük azokat a jeleket, amik az állatok jelenlétére utalnak.

Kapcsolódó bejegyzések

LOG IN

Don’t have an account? Sign-up here