Természeti kincseket kerestünk – kincset érő élményekre leltünk

Természetvédelmi táborunkban a hazai természeti értékek sokféle arcával találkoztak táborozóink. Az első napokban a madárfajok és vizes élőhelyek jellegzetességeit ismerhettük meg, de a hét második felére is jócskán maradt még a kalandokból.

Csütörtökön a tábori hagyományokhoz híven közös nyújtózkodással köszöntöttük a napot, majd útra keltünk, hiszen következő állomásunk a pécsi Pintér-kert Arborétum volt. A Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa vezetésével megcsodálhattuk a kert botanikai különlegességeit, olyan védett növényfajokat például, mint a csodabogyók, valamint a fokozottan védett bánáti bazsarózsa. Ezt követően a poszméhek fontos jelző bélyegeiről, életmódjáról és jelentőségükről hallhattunk, majd a Mecsek természeti értékeiről tekinthettünk meg egy audiovizuális előadást. A programot gyógynövényes teafilterek készítésével zártuk.

Az ebéd utáni jóleső csendes pihenőt követően ismét a különböző növényfajoknál vettük fel a fonalat, a gyerekek ezúttal maguk gyakorolhatták a növényhatározást. A napot egy vadmegfigyeléssel zártuk a csillagos ég alatt, ahol hőkamerák segítségével nyerhettünk betekintés a vadvilág éjszakai életébe.

Másnap a szokásos torna és reggeli után ismét útra keltünk, ezúttal azonban Beremend felé vettük az irányt, ahol a Bóly Zrt. hivatásos vadászai vártak bennünket. A programon megismerhettünk különböző vadgazdálkodási berendezéseket, hallhattunk a természetvédelem vadgazdálkodási jelentőségéről és egy rövid bemutatón keresztül Tüske főszereplésével betekintést nyerhettünk a vadászebek dolgos világába.

Délután kincskeresésre invitáltuk a gyerekeket, amely során csapatokba osztva, térképek segítségével kellett felkutatniuk az udvaron elrejtett hazai természeti kincseket. Miután minden elrejtett kincset megtaláltak a csapatok, a képeken látható növény-, állat- és gombafajokat kellet behatározniuk a rendelkezésre álló határozókönyvek segítségével, hogy később bemutathassák őket a többieknek. A kincskeresést követően kürtőskalács sütögetéshez készülődtünk, az est leszálltával pedig közös énekléssel búcsúztattuk a tábortűz körül a mögöttünk álló mosolyban, élményekben és új ismeretekben gazdag hetet.

Utolsó nap délelőtt az összepakolást követően a gyerekek már a táborzáró eseményre hangolódtak, amelyre kuratóriumunk két tagja is ellátogatott. A táborzárón a gyerekek csapatokban, játékosan vagy plakátokon keresztül mutatták be a hét során érintett témákat; madarak és fák, folyók és vízi élővilág, beporzók és vadvirágok, valamint vadfajok és természetvédelem témaköröket. Ezt követően egy közös ebéddel zártuk a tábort, majd búcsút vettünk a megannyi szép emléknek otthon adó Erdőfűtől.

Hálásan köszönjük a Bóly Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Gébics Természetvédelmi Egyesület munkatársainak, hogy segítségükkel ilyen sokszínű programokon keresztül kerülhettek közelebb táborozóink a hazai természeti kincsekhez. Köszönjük az Erdőfi Major Vendégház házigazdáinak, hogy kedvességgel és nyitottsággal fogadtak bennünket!

Kapcsolódó bejegyzések

LOG IN

Don’t have an account? Sign-up here