Erdélyi gyakorlat a Hertan Vadász Egyesületnél

A kommandói Hertan VT hosszú évek óta fogadja az alapítványunk által támogatott vadgazda mérnök hallgatókat tavaszi és nyári szakmai gyakorlatra. Idén augusztusban a Soproni Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem összesen hét hallgatója vett részt a kéthetes nyári gyakorlaton, amelyen többek között elsajátíthatták a magasles és nagyvadetető építésének módszerét, részt vettek cserkelőút tisztításában, szórók feltöltésében, sózók készítésében, vérebes utánkeresés gyakorlásában, az esti leseken pedig helyi a vadállomány életébe nyerhettek betekintést.

“A leghasznosabb ismeret (vagy inkább tapasztalat) a mesterséges vércsapa létrehozás és az utánkeresés volt, mert még élőben nem láttam utánkeresést, illetve a vadetető és a lesépítés volt még hasznos tapasztalat, mert a gyakorlatban is megtapasztalhattuk, hogy mennyi munka van ezekben a vadászati berendezésekben. A vadásznak egy picit az ács, a hentes, az erdész/erdőmérnök munkájához és egy kicsit a gépészethez is kell értenie.”
(Németh Ákos)

“The best experience for me was learning how to build hunting structures since I don’t often get such opportunities back home. I also really enjoyed seeing bears in the wild for the first time and hearing stories of cool and chilling encounters from the professional hunters. Lastly, I’d say the most useful skill or knowledge I gained from this trip was learning how to use chainsaws and hammers.”
(Hadjiyerou Vasilis)

“Szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy eltölthettem ezt a csodálatos két hetet Erdélyben, Kommandó községében. Remek két hét volt számomra, kiváló ellátásban részesültünk, szakmailag pedig nagyon nagy lehetőség volt ez. Attila, Botond és Ricsi, remek szakemberek. Nagyon sok információt átadtak nekünk, sok újat tanultam a környezetükben, és minden egyes kérdésemre választ kaptam tőlük. Attila részletes bepillantást nyújtott az ottani vadon élő állatok viselkedésébe. Nekem az is meglepő volt, hogy az ottani szarvasbőgés hogyan zajlik. Valamint az, hogy a területen mozgó szarvasállományt mekkora mértékben követik a farkasok. A vadgazdálkodási berendezések építése során sok új praktikát sajátíthattam el, valamint talán 1-2 hasznos információt én is átadtam a fiúknak. Véleményem szerint Attiláék remek szaktudással rendelkeznek, és jó volt megtapasztalni, hogy mennyire igényesek a munkáikra (lesek karbantartására, megépítésére, cserkelőutak minőségeire). Én úgy éreztem, hogy mindent megtettek azért, hogy a lehető legtöbb információt átadják, és a különböző szakmai fogásokat megtanítsák nekünk. Nekem így a szakmában dolgozóként külön nagy lehetőség volt ide eljutni és a számomra fontosnak tartott kérdésekre megkapni a válaszokat.”
(Ángyán Ákos)

A hallgatók gyakorlat során szerzett élményeibe bepillantást nyerhetünk az alábbi kisfilmen keresztül.

A kisfilmet készítette: Ángyán Ákos, Györgyi Balázs Csaba, Hadjiyerou Vasilis, László Márton, Németh Ákos, Szabó Dániel, Winkler Dominik

Kapcsolódó bejegyzések

LOG IN

Don’t have an account? Sign-up here