Kéthetes gyakorlaton jártunk a SEFAG Zrt. Szántódi Erdészeténél

Az alapítványunk által támogatott nyári szakmai gyakorlatok egyik fogadó helyszíne a SEFAG Zrt. Szántódi Erdészete volt. A Jakus László vadászati ágazatvezető által vezetett júliusi gyakorlaton a Soproni Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egy-egy vadgazda mérnök hallgatója vett részt. A hallgatók a gyakorlaton töltött két hét során bepillantást nyerhettek a 12,500 hektáron folytatott vadgazdálkodás mindennapjaiba – részt vettek vadmegfigyelésen, vadkár felmérésen, völgyzárógát építésében, megismerkedhettek a vadkár elleni védekezés módszereivel, valamint különböző vadgazdálkodási berendezések építésével és karbantartásával is.

“Ez a kéthetes szakmai gyakorlat nagyon hasznos volt számomra hiszen rengeteg új ismerethez és gyakorlati tapasztalathoz juthattam. A vezetőség, illetve a kerületvezető hivatásos vadászok nagyon magas szinten és hatalmas szakmai tudással rendelkeznek és ebből a tapasztalatból igyekeztek minél több tudást átadni nekünk. Örülök, hogy ilyen jó szakembereknél tölthettem el ezt a gyakorlatot, amely során nagyon sok élményben volt részem. Elsőként azt emelném ki, amikor kimentünk a vadkárbecslővel felmérni egy pohánka táblát, másodikként az esti megfigyeléseket és vadászatokat, amikor nagyon sok vadat láthattunk. Ezek közül is elsősorban az első hétvége volt számomra a legizgalmasabb, hiszen akkor a vadaskertben nem egyszer láttunk több mint száz darabos dám és gímszarvas rudlikat és nagyon sok szép bikát. Nagy élményt jelentettek számomra még az éjszakai cserkeléseink és lesvadászataink is, amikor is rengeteg vadat láthattunk hőkamera segítségével, illetve megtanulhattuk az elektronikus vadhívó használatát. Örülök, hogy beleláthattunk a hivatásos vadászok mindennapjaiba, valamint, hogy hasznosan kivehettük mi is a munkából a részünket. Örülök neki, hogy megismerhettük az újonnan bevezetett elektronikus beíró könyv (HAMS) rendszer használatát, illetve, hogy segíthettünk a vadászati körzetek berajzolásában is.”
(Schnider Levente)

A nagybajomi gyakorlatokhoz hasonlóan a hallgatók értékes gyakorlati tapasztalattal és hasznos szakmai ismeretekkel gazdagodhattak a két hét során, élményeikbe bepillantást az alábbi gyakorlaton készített fotókon keresztül nyerhetünk.

A fotókat készítette: Schnider Levente és Schvebler Máté

Kapcsolódó bejegyzések

LOG IN

Don’t have an account? Sign-up here